blog

Lilie

Lilie je společně s růží považována za královskou květinu nejen v zahradnictví, volné přírodě, v květináči, ale také v nádherných pugetech jako řezaná květina. Na světě existuje více jak 1000 popsaných druhů. Proč je lilie oblíbená? Její exoticky veliké květy zaujmou hned na první pohled, nemluvě o její magicky omamné vůni.

Historie

Lilie patří mezi květiny s nejbohatší symbolikou pro všechny kultury již od prvních zmínek o této květině. A kam až sahá historie Lilie? Až do starověkého Řecka a Říma, kdy je místní spojovali s nadějí, budoucností, čistotou, bohyněmi jako Hera nebo Artemis. Křesťané lilii pojí se znakem čistoty a nevinnosti. Lisované květy se používaly do polštářů, nebo se z nich vyráběly parfémy. Naopak ve Francii se symbol lilie zase vypaloval nevěstkám či nevěrným ženám jako znamení hříchu. V Číně a Asii byly a jsou některé druhy lilií konzumovány a jsou jim přisuzované pozitivní zdravotní účinky.

Proč darovat Lilii?

Lilie je nádherná mohutná květina, která při správné péči dlouho vydrží a nadchne svou velikostí, krásným květem a vůní. Používá se často jako samostatná květina v pugetu nebo je součástí mixu různých druhů květin.

Jak pečovat o řezané lilie?

  • Šikmý řež stonku v úhlu 45°, aby se voda a živiny dostaly do rostliny rychleji – pravidelný řez cca 2-3 cm
  • Kvalita vody – pravidelně měňte vodu – pokud nahmatáte na stonku sliz – je zřejmě pozdě, protože bakterie takto rostlinu zabíjí. Květiny dávejte do vázy se studenou vodou.
  • Nedávejte květiny na přímé světlo