blog

Růže


Růže jsou od pradávna považovány za symbol krásy, lásky, vášně. Na druhou stranu se v historii také promítly jako symbol krve a bojů. Růže jako královna květin dodnes patří mezi nejoblíbenější květiny jak v květinářstvích, tak jako kvetoucí skvost vyjímající se na zahradách pyšným pěstitelům. A kvůli čemu jí přisuzujeme takové kouzlo? Pravidelné okvětní plátky, podlouhlý květ z ní dělají smyslnou a dokonalou květinu.

Historie růže

Historie této květiny je pestrá jako nabídka jejích barev.

Díky nalezeným zkamenělinám můžeme konstatovat, že růže existovala již v pravěku. Od pradávna se jí daří na severní polokouli v mírném klimatu. Postupem času, převážně během románského období se rozšířila na Blízký východ. Její oblíbenost neustále rostla nejen díky jejím výjimečným květům, ale zároveň pronikavé vůni matoucí smysly. Využívala se nejen v medicíně, ale zároveň k výrobě parfémů, v lázních, nesměla chybět v zahradách, stejně jako řezaná květina v domácnostech. V 15. stolení se z nevinného symbolu růže stal v Anglii symbol války – toto období se nazývá Válka růží. Růže si zamilovala Napoleonova manželka Josephina, která si vytvořila sbírku nádherných odrůd na zámku Malmasion v Paříži. Později, v 18. stolení se růže dostala do Číny, kdy jí vášniví pěstitelé začali šlechtit. Když se vědci podívali růži na zoubek, zjistili, že vylučuje hormon fenylethylamin „drogu zamilovaných“ – ten působí v mozku a je zodpovědný za emoce.

Jaká barva růže je ta pravá? Co znamenají jednotlivé barvy růží?

  • Červené/rudé růže – symbol lásky, vášně, soudržnosti
  • Bílé růže – symbolizují nevinnost, věrnost, opravdovou lásku, čistotu, pokoru, mír, pravdu, úctu – proto je často vídáme ve svatebních kyticích.
  • Růžové růže – elegance, noblesa – hodně záleží na odstínu barvy – čím tmavší, tím vyjadřují vděčnost a uznání, světlé odstíny symbolizují půvab, jemnost, obdiv a štěstí, romantická láska
  • Žluté růže – vyjadřují přátelství, radost, štěstí, brzké uzdravení
  • Oranžové růže – ohnivá barva je symbolem nadšení, touhy, přitažlivosti, energie.
  • Modré růže – věrnost, elegance, vnitřní vyrovnanost, úcta, obdiv
  • Černé růže – nové začátky, zastrašení starých zvyků

 

Jak pečovat o řezané růže, aby vydržely co nejdéle?

  • Šikmý řež stonku v úhlu 45°, aby se voda a živiny dostaly do rostliny rychleji – pravidelný řez cca 2-3 cm
  • Kvalita vody – pravidelně měňte vodu – pokud nahmatáte na stonku sliz – je zřejmě pozdě, protože bakterie takto rostlinu zabíjí. Květiny dávejte do vázy se studenou vodou.
  • Nedávejte květiny na přímé světlo